Saturday, February 9, 2013

Senyap.pandang.dengar.

Assalamualaikum, Alhamdulillah masih diberikan masa lagi. Aku nak mintak maaf kalau entry sebelum ada yang pelik dengan apa yang aku publishkan. Ia sekadar penulisan sahaja, tiada yabg berkaitan dengan yang hidup atau yang telah pergi.

Sempena CNY, aku dapat cuti seminggu. Well, aku cuti bukan dengan tangan kosong tapi berisi. Ada kerja yang aku kena buat dan naik cuti nanti ada test.

So entry kali ni berkisar tentang apa ya

HIDUP

Hidup di dunia ni untuk apa?untuk siapa?

Ali Ibn Abi Talib (radiyallahu anhu) who said: "The life of this world is a home of truth for the one who is truthful in it, a home of safety for the one who understands it perfectly, and a home of richness for the one who prepares his provisions there from."

Agak kalau orang yang xberabis jujur untuk diri sendiri dia boleh dak hidup kat dunia ni yang sedia maklum penuh dengan pancoraba?

Boleh. Asalkan dia berubah untuk jadi lebih baik bukan lebih worst. Kan?
Sebab Allah dah janji : Dia tak akan ubah sesuatu kaum, kalau kaum itu sendiri taknak ubah nasib mereka.

Tapi apa yang aku tengok sekarang, most daripada kita macam dah tak menghargai apa yang Allah bagi pada kita. Semendang ja buat sesuka hati, padahal tahu buat perkara-perkara macam tuh bukan datangkan hasil lagi bertambah timbangan belah kiri lagi ada tapi still buat jugak.

Memanglah muda hanya sekali, kalau boleh nak rasa semua. Tapi beringatlah kawan, sebab masa dekat sana nanti kita akan dipertonton wayang tentang hidup kita. Masa tuh nak ulang balik kehidupan pun Allah dah tak pandang dah. Sebab Allah dah bagi banyak peluang, kita ja yang alpa dengan keseronokkan dunia

Dunia ni penuh dengan keseronokkan dunia semata-mata..

No comments:

Post a Comment